Beymelek & Demre

Beymelek, Antalya ilinin Demre ilçesine, bağlı bir beldedir.
İlçeye olan uzaklığı 10 km dir.İle olan uzaklığı ise 130 km'dir. Köyün iklimi, Türkiye'de Akdeniz ikliminin etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Beymelek Beldesi'nde halkın %80 geçim kaynağı örtü altı seracılığıdır.[kaynak belirtilmeli] Küçükbaş hayvancılığı, zeytincilik, balıkçılık, harnup, hububat önemli geçim kaynakları arasındadır.

Beymelek’in asıl yerleşim alanı olan Yukarı Beymelek, hem antik, hem de geleneksel Türk yerleşimine ait mimari örnekleri bir arada barındırmaktadır.Antik döneme ait yerleşim, denizden yaklaşık 600 metre yükseklikte, hilal biçimindeki tepe üzerinde bulunmaktadır. Tepenin kuzey tarafı sarp kayalık iken, konut yerleşimi güneyde konumlanmıştır. Tepede iç ve dış kaleye ait izler bulunmaktadır. İç kaleye giriş kaya basamaklarıyla sağlanmıştır.Doğal su kaynağı olmayan kalenin su ihtiyacı sarnıçlarla sağlanmıştır. Kalenin batı ucunda ise bir Bizans Kilisesi bulunmaktadır.

Erken Cumhuriyet Döneminde çadırdan yerleşik düzene geçildiğinde bölgede Yukarı Beymelek antik dönem yerleşim alanının eteklerinde Lagüne bakacak biçimde konutlar yerleştirilmiştir.Planlama, inşaat ve malzeme açısından Likya yapı gelenekleriyle benzeşen yapılar, genelde tek odalı, önü verandalı, içinde bir ocağı olan, toprak düz damla örtülü, pencereleri camsız ahşap kepenkli, taş, çamur ve ahşap kullanılarak yapılmıştır.